onsdag 29. juni 2011

En stor dag for Aksjon Badeand

I går besøkte organisasjonen Grenseløs Kjærlighet statsministerens kontor. Vi ble møtt av politisk rådgiver Sindre Beyer som tok i mot 120 badeender på vegne av statsministeren som selv var på ferie.
Badeendene bærer alle beskjeder og oppfordringer fra mennesker som lider under dagens utlendingspolitikk. Vi i styret i organisasjonen fikk også anledning til å legge frem våre synspunkter på den praksis som føres i familiegjenforenings- og utvisningssaker per i dag.

Les mer på Grenseløs kjærlighets nye webside

tirsdag 28. juni 2011

Ga Stoltenberg badeender

Organisasjonen «Grenseløs Kjærlighet» overleverte 120 badeender til statsminsteren.

Overrekkelsen skjedde tidligere i dag på Regjeringskvartalet. Badeendene inneholdt lapper med historiene til familier som venter på familiegjenforening, eller har fått et familiemedlem utvist fra landet.

Ifølge leder i Grenseløs Kjærlighet, Frid Alstad Gaare, er dette ment som et kreativt, men også alvorlig ment inspill mot regjeringens nåværende familiegjenforeningspolitikk.

(...)

– Norge må anerkjenne retten til familieliv. Barns og familiers rettigheter må gå foran innvandringspolitiske hensyn, påpekte hun.

(...)

Sindre Fossum Beyer, politisk rådgiver ved Statsministerens Kontor, mottok badeendene på vegne av Stoltenberg.

– Aksjonsformen er kreativ, og det er klart at det gjør inntrykk å høre alle disse personlige historiene. For det er komplisert når enkeltskjebner møter et regelverk.


Les mer her

Hensynet til barna viktigere enn lovbrudd

Høyesterett stoppet utvisning av tobarnsmor Zarife.

(...)

I dag har Høyesterett enstemmig slått fast at hun får bli fordi hensynet til at de to barna ikke mister sin hovedomsorgperson i to år teller mer enn de to bruddene på utlendingsloven.

- Det er første gang siden 2005 at hensynet til barn er blitt utslagsgivende i Høyesterett. Dagens dom danner en presedens, som UNE må innrette seg etter, sier kvinnens advokat Halvard Helle til Dagbladet.


Les mer her

Zarife får bli i Norge

Zarife Kashtanjeva vant søksmålet mot staten, og får bli i Norge sammen med familien sin.

(...)

Nå er utvisningsvedtaket funnet ugyldig, og Kashtanjeva får bli i Norge med familien sin.

– Det er helt fantastisk. Det er sånn at jeg er redd for å sove, fordi jeg er redd det hele bare er en drøm, sier hun til NRK.

(...)

– Dette er en gledelig dag for Zarife og hennes familie. Høyesterett har enstemmig sendt et skarpt signal om at hensynet til barna skal veie tyngre enn relativt sett mindre alvorlige brudd på utlendingsloven, sier Halvard Helle som er Kashtanjevas forsvarer.

Les mer her

Zarife får bli i Norge

Høyesterett gjorde helomvending i utvisningssaken.

Tirsdag avgjorde Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg at en utvisningssak fra Norges Høyesterett skulle omgjøres, slik at en 35 år gammel tobarnsmor kunne bli værende i landet.

(...)

Og trolig er det denne dommen som er bakgrunn for at en enstemmig Høyesterett to timer senere ga medhold til tobarnsmoren Zarife Kashtanjeva, som i lang tid har kjempet for å bli i Norge.

Les mer og se video her

Norge dømt i Strasbourg

Norge mente norske samfunnsinteresser måtte gå foran barnas interesser. – Norge tar feil, sier Menneskerettsdomstolen i Strasbourg.

Kvinnen har i årevis kjempet en kamp mot norske myndigheter for å få bli i Norge sammen med barna.

Ettter at hun anket avgjørelsen fra Høyesterett, fikk hun i dag den gode nyheten om at Strasbourg-domstolen lar hun bli i Norge.

(...)

– Dette har vært fanesaken når det gjelder utvisning av foreldre til barn som har blitt født i landet. Denne dommen vil garantert bli brukt i andre vedtak om utvisning, sier Risnes.

(...)

«... Retten er ikke overbevist om at man i de foreliggende konkrete omstendigheter har lagt tilstrekkelig vekt på barnas beste i henhold til artikkel 8 i Barnekonvensjonen.»


Les mer her

Mor (35) skulle utvises – vant mot Norge i Strasbourg

Tobarnsmoren skulle kastes ut av landet på grunn av butikknaskeri.

– Saken kan få betydning for mange utvisningssaker, sier 35-åringens advokat Brynjulf Risnes.

Kvinnens utvisningsvedtak fra Høyesterett er blitt tilsidesatt og tobarnsmoren får bli i Norge inntil en eventuell ankesak i Strasbourg-systemet er endelig avgjort.

(...)

Tirsdag ble Høyesteretts avgjørelse fra 2009 kjent ugyldig, nettopp med barnas interesser som grunnlag.

– Det er en ganske dramatisk avgjørelse for Norge. Vi liker å tro at vi er gode på menneskerettigheter, men når staten dømmes for å ikke legge nok vekt på barns rettigheter er det alvorlig, sier Risnes.

(...)

– Det kan få betydning for mange. Det er åpenbart at den praksis vi har i domstolene har beveget seg over grensen for den ikke tar hensyn til barns interesser. Her må både Høyesterett, Regjeringsadvokaten og UNE forandre sin praksis i tråd med dommen.


Les mer her

mandag 27. juni 2011

Grenseløs kjærlighet på Radio Norge

Igår kveld ble Frid, lederen av organisasjonen Grenseløs kjærlighet, intervjuet på Norgesnyhetene på Radio Norge. Tema var Aksjon Badeand.




Danmark vedtok omstridt lov om utvisning

Utlendinger som har brutt loven, skal ut. Det har det danske Folketinget bestemt. Kun i tilfeller der det er hevet over tvil at en utvisning er i strid med internasjonale konvensjoner, skal lovbrytere få bli.

I fremtiden vil kriminelle utlendinger utvises etter fengselsstraff. Utvisning blir nå regelen i Danmark, i motsetning til tidligere, da utvisning bare var en av flere muligheter.

Kun hvis det "med sikkerhet" kan slås fast at en utvisning er i strid med internasjonale forpliktelser og konvensjoner skal det idømmes betinget utvisning.


Les mer her

søndag 26. juni 2011

Sender historien sin med badeand til Stoltenberg

For to år siden giftet Marit og Joseph seg i Nigeria. Nå sitter de på hvert sitt kontinent, fordi UDI ikke tror ekteskapet dere er ekte.

Nigerianske Joseph Osaze kom som asylsøker til Norge i oktober 2008. Han bodde på et asylmottak i Harstad, og det var her de to møttes på valentinsdagen i 2009.

To uker senere fikk han avslag på asylsøknaden sin, og måtte forlate landet. UDI mente det var trygt for ham å bo i Nigeria. De fire månedene fram til han dro ble veldig intense for paret.

(...)

Marit og Joseph sin historie er bare en av 120 som statsministeren får overlevert på tirsdag.

Badeender til Statsministeren
Da skal den ferske organisasjonen «Grenseløs kjærlighet» overlevere 120 badeender med lapper med historiene til familier som venter på familiegjenforening, eller har fått et familiemedlem utvist fra landet.


– All oppmerksomhet som Stoltenberg har fått for sin omsorg for anda «Veranda» er bakgrunnen for at vi ønsker å komme med budskapet på badeender, forteller Trine B. Solberg i organisasjonen.

«Grenseløs kjærlighet» mener at veldig mange norske familier blir skadelidende på grunn av innvandringspolitikken knyttet til familiegjenforening og utvisning. Lappene på endene forteller om ektepar som sitter i hvert sitt land og barn med en foreldre som er sendt ut av landet.

Les mer her


Foto: Trine B. Solberg, Grenseløs kjærlighet

onsdag 22. juni 2011

Gratulerer til Hege og Ayed!

Jeg vil gjerne gratulere Hege A.D og Ayed med familiegjenforeningen. Endelig vant dere kampen mot utlendingsmyndighetene. Du har stått på, Hege, og det har gitt store & gode resultater.
Endelig får dere være sammen. Jeg håper dere nyter dagene og hverandre.
Ta godt vare på hverandre!

~Siv~


mandag 20. juni 2011

Barnestemmenes reklamefilm


Stor seier for barns rettigheter

FNs Menneskerettighetsråd i Genève stemte i dag for en protokoll som gir barn mulighet til å klage inn brudd på Barnekonvensjonen. - Den største seieren for barns rettigheter internasjonalt siden FNs barnekonvensjon ble vedtatt for 22 år siden, mener Redd Barna.

I dag ble det endelig klart at FNs Menneskerettighetsråd stemmer for å opprette en ny protokoll til FNs Barnekonvensjon som vil kunne gi barn mulighet til å klage inn brudd på konvensjonen til et internasjonalt organ. Dermed ender en årelang diskriminering av barn i FN-systemet. FNs barnekonvensjon har nemlig vært den eneste av FNs menneskerettighetskonvensjoner som ikke har gitt mulighet for å påklage brudd på konvensjonen.


Les mer her


Håp og forventninger!

Det tente et lite håp når jeg fikk beskjed om at UDI skulle holde sin vårkonferanse med temaet Barn på flukt. Nå, tenkte jeg. Nå skal de sette barns rettigheter på tapeten og virkelig sette barnas rettigheter i førersete.

Tidspunktet passer også fint med tanke på det oppkommende møtet i menneskerettighetsrådet, der de skal fortsette diskusjonen om et internasjonalt klageorgan.

Men den gang ei...

Les mer her

Barnestemmene

Her gjenforenes familien etter flukten

Stemningen var svært følelsesladet og tårevåt da den iranske advokaten Mohammad Mostafaei endelig møtte igjen kone og barn i Norge i dag.

- Jeg er så glad at jeg ikke trenger noe annet nå. Min kone og datter er nok for meg, sier Mostafaei til VG Nett.


Les mer her

søndag 12. juni 2011

Beverly blir ikke norsk før UDI er ferdig å skanne

Kjetil og Amalie (5) har flyttet hjem til gamlelandet. Men kone og mamma Beverly får ikke bli norsk før hun kommer seg gjennom UDIs skannerkø.

Etter fem år med bistandsarbeid i Afrika ønsket den norske familien Reite å slå seg til ro i Norge. Men den nye starten i Tromsø har vært langt fra enkel.

(...)

Nå har familien fått den nye starten i Norge satt på vent. Årsaken er at behandlingen av Beverlys søknad om oppholdstillatelse kan ta over et halvt år.

Områdeleder for familieinnvandring i UDI, Snorre Sæther forteller at et nytt saksbehandlingssystem gjør at saksbehandlingen tar lengre tid.

(...)

Før hun får oppholdstillatelse, kan Beverly verken jobbe eller gå norskkurs. Hun opplever det som svært frustrerende å sitte på sidelinjen av samfunnet i flere måneder.

Les mer her

– Ser at praksisen kan oppfattes urimelig

Mrav Avetyan blir adskilt fra sin kone og barn i ett år ekstra på grunn av UDIs rutiner. Nå erkjenner justisminister Knut Storberget at UDIs praksis kan oppfattes urimelig.

Det framkommer i svaret justisministeren har gitt til partifelle Aril Stokkan-Grande (Ap). Stokkan-Grande stilte spørsmål om Mrav-saken i Stortinget etter at Trønder-Avisa i en rekke artikler har omtalt splittelsen av Mrav og familien. Mens yrkessjåføren Mrav sitter hjemme i boligen sin på Gråmyra, venter Polina (4) og kona Olga i Russland på å få komme tilbake til Mrav. Olga ble utvist fra Norge i to år fordi hun ikke forlot landet raskt nok. Men UDI fattet vedtaket om utvisning nesten ett år etter at hun faktisk forlot landet. Dermed blir familien adskilt i nesten ett år ekstra, uten annen grunn et at UDI viser til at de dette er deres praksis.


Les mer her

torsdag 9. juni 2011

Zarife kan forandre norsk innvandringspolitikk

Utviste Zarife Kashtanjevas sak skal i dag opp i Høyesterett. En frifinnelse vil omvelte norsk innvandringspolitikk.

I dag starter Høyesteretts behandlingen av saken til den kosovoalbanske tobarnsmoren Zarife Kashtanjeva.

Hun har vært i Norge siden 1999, men som flere medier som TV2 og Morgenbladet, tidligere har omtalt, har Utlendingsnemda (UNE) vedtatt å utvise Kashtanjeva i to år fordi hun har oppholdt seg ulovlig i Norge, hatt to ulovlige innreiser, og jobbet uten arbeidstillatelse.

Nå har hennes skjebne havnet på Høyesteretts bord.


Les mer her

onsdag 8. juni 2011

Barn på flukt - UDIs vårkonferanse 2011

Barns beste, dilemmaer knyttet til retur av enslige mindreårige og småbarnfamilier og innvnadringsregulerende hensyn i sakbehandlingen av søknader hvor barn er involvert var de sentrale temaene i UDIs vårkonferanse den 7. juni 2011.

- De største utfordringene i behandlingen av søknader fra enslige mindreårige og barnefamilier er vurderingen om det er best for barn å bli i Norge eller om det er best for dem å bli sendt tilbake til hjemlandet, åpnet UDI-dirktør Ida Børresen UDIs vårkonferanse. Direktøren understrekket at barns beste er en vurdering som blir gjort kun når søkeren ikke har behov for beskyttelse. Asylsøkere som har behov for beskyttelse, får opphold på dette grunnlaget, men i saker hvor utfallet skal være avslag så blir alltid barns beste vurdert, sa Børresen.

(...)

Utvisning veies opp mot belastningen for barna

Sven Ole Fagernæs fra Regjeringsadvokaten drøftet i sitt innlegg Barnekonvensjonens gjennomslagskraft i norsk rettspraksis. Fagernæs skisserte en utvikling mot å vektlegge hensynet til barnets beste i rettspraksis, og antakelig har Barnekonvensjonen bidratt til økt fokus og ikke minst økt bevissthet. Denne utviklingen blir gjenspeilet i Norges nye utlendingslov § 70, som er tydelig på at “I saker som berører barn, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn.”

Fagernes fortalte at inntil 2005 var det ingen høyesterettsavgjørelser som kjente ugyldig et utlendingsvedtak med grunnlag i art. 3 nr. 1. I et konkret utvisningssak av en familiefar i 2005 pekte høyesterett på at forholdene i saken må vurderes opp mot belastningene som en utvisning vil være for barna. Høyesterett har funnet denne avveiningen særdeles vanskelig, men er under tvil kommet til at belastningene i dette tilfellet ville bli så store for barna at utvisning vil være uforholdsmessig.


Les mer her

Jonas Gahr Støre og barnas rett til et internasjonalt klageorgan.

Regjeringen med Jonas Gahr Støre i spissen stiller seg kritisk til innføringen av et internasjonalt klageorgan for Barn.

Jonas Gahr Støre skriver i sitt svar til Helen Bjørnøy i dabladet 7 februar i 2011 at menneskerettighetene utgjør en hjørnestein i Regjeringens verdigrunnlag. Han skryter også av at Norge er den største bidragsyteren til FN`s barnefond. (UNICEF)

I lys av alt dette så vil altså ikke Jonas Gahr Støre og Regjeringen sørge for at den eneste konvensjonen uten et internasjonalt klageorgan faktisk får det.

Han påpeker gang på gang at dette vil innskrenke det nasjonale handlingsrommet. At et slikt klageorgan vil kunne overprøve vedtak fattet av norske folkevalgte.


Les mer her


Barnestemmene

tirsdag 7. juni 2011

UDI og vektleggingen av barnets beste.


Vi hører gang på gang i fra UDI og Regjeringen sin side at rettighetene til barna er bltt betydelig styrket de siste 20 årene. Men hvor reel er den styrkingen de henviser til?

Medlemsmassen vår i Barnestemmene kan ikke gå god for dette utsagnet. De opplever at staten på daglig basis overser hensynet til barnets beste til fordel for innvandringspolitiske hensyn. Dette gjenspeiler seg også klart i uttalelsene til Jonas Gahr Støre i forbindelse med det pågående arbeidet i menneskerettighetsrådet for å opprette et eget klageorgan for barn.

Les mer her

Svarbrev på "Trygde- og stønadsrettigheter" fra Arbeidsdepartementet

I slutten av mars ble "Vedrørende mangel på trygde- & stønadsrettigheter i tilfeller hvor fedre & mødre er utvist, samt utenlandske ektefeller & samboere som nektes opphold" sendt inn til Arbeidsdepartementet sammen med en underskriftskampanje.
Dette er svaret fra Statssekretær Gina Lund.

(Trykk på bildet av brevet en gang, og deretter en gang til. Da får du det i leselig størrelse.)




mandag 6. juni 2011

Nektes gjenforening med kona

Fahri Aruqi fra Kosovo kjemper for at kona hans skal få bo sammen med ham i Norge. Men den norske stat mener at den funksjonshemmede mannen først må skaffe seg en god årsinntekt.

Funksjonshemmede Fahri Aruqi fra Kosovo jublet da han fikk oppholdstillatelse i 2007 på grunn av menneskelige hensyn. Nå kjemper han en krevende kamp for å få gjenforening med sin kone.

Fahris kone, Nadire sitter i Kosovo og venter på å få komme til mannen i Norge, men den norske stat har sagt nei til familiegjenforening.

De vil at Fahri først skal skaffe seg en god årsinntekt.

(...)

– Vi har ventet tre år til nå, og det UDI har sagt betyr at vi må vente tre til fire år til. Så jeg er redd for å miste henne, selv om vi er glad i hverandre, sier han.

Les mer her

Faksmilie NRK.no