lørdag 31. juli 2010

Kritiserer egne utvisninger

UDI mener utvisning blir for strengt i mange saker. Nå foreslår direktoratet at de skal kunne bøtelegge utlendinger som ikke bevisst bryter loven.

Etter norsk lov kan utlendinger som grovt eller gjentatte ganger har brutt utlendingsloven, utvises. Dette skriver Aftenposten i dagens papirutgave.

Nå vedgår Utlendingsdirektoratet(UDI) at utvisning i mange slike saker blir for strengt. Særlig gjelder det saker der utvisningen innebærer at utlendingen skilles fra familien her i landet, eller må rive opp barn fra skole og nærmiljø.
Det kommer frem i et brev fra UDI til Justisdepartementet.
– Spesielt problematisk er tilfellene der overtredelsen oppfattes som liten og det ikke er noe aktivt eller bevisst forsøk på omgåelse av regelverket, men som følge av hensynet til likebehandling fører til utvisning, skriver assisterende UDI direktør Frode Forfang.

UDI tar nå til orde for at de selv skal kunne gi bøter i stedet for å utvise for brudd på utlendingsloven. I dag er det bare politiet som kan gjøre dette. Ved å «tilpasse reaksjonsformen i den enkelte sak», vil reaksjonen «fremstå som rimelig og mer i tråd med den alminnelige rettsoppfatning», står det i brevet

I dag har UDI valget mellom å utvise eller henlegge. Direktoratet mener det er for få virkemidler.

Den norske Helsingforskomité er positive til alternative sanksjoner til utvisning,
men kritisk til at UDI skal gi bøter.

For Laila Navrud fikk utvisningssaken en lykkelig slutt. Regjeringen gjorde
helomvending tidligere denne måneden, og instruerte UDI og UNE om å stille behandlingen av denne typen saker i bero. Instruksen varsler at utlendinger med ulovlig arbeid i mindre enn to år, som også har barn i riket, skal unntas utvisning.

Dette er bare et stykkevis og delt utdrag som er klippet og limt ut fra Aftenpostens papirutgave 31.07.2010. (jeg anbefaler å lese hele stykket i dagens papirutgave). De har desverre ikke lagt artikkelen ut på Aftenposten.no ennå, ~Siv~

6 kommentarer:

 1. Dette er heeeelt utrolig faktisk. Nå er de på riktig vei, når de faktisk forstår at det er for strengt å splitte opp familier på denne måten. De kunne nok ha forstått det for flere år siden så hadde vi sluppet alle disse familieamputeringene, men nå er bedre enn aldri. Prssset på UDI og UNE fra Navrudsaken har nok hatt en stor innvirkning her.
  Tusen takk til Ole Kristian og Laila for at de tok privativet sitt ut i media.

  SvarSlett
 2. Helt enig med deg, Siv. Håper bare at de feilutvisningene som har vært før denne saken kan få saken sin tatt opp igjen - OG MED RASK BEHANDLING I SLIKE SAKER - umenneskelig å pine barna på denne måten. Barn forstår ikke dette med bahandlingstid og ventelister.

  SvarSlett
 3. Dette var gode nyheter. Enig med de som sier at Navrud saken har hatt innvirkning. Men BOT??? Den kan jo settes så stor som de ønsker, slik at de det gjelder ikke har råd til den. Men de er på rett spor. De har endelig forstått at de praktiserer reglene for strengt, og at noe må gjøres. Håper de rette myndigheter ser på dette fort, og gjør noe med det. Håper også at vi får se minimalt av utvisninger som splitter familier med barn.
  J.O.Fremstad.

  SvarSlett
 4. Vet faktisk ikke hva jeg skal si akkuratt naa..! Men er helt enig med dokker. Maa ringe kone mi om dette naa. Vi har ventet paa en saann mirakel i tre aar naa.

  SvarSlett
 5. "Nå vedgår Utlendingsdirektoratet(UDI) at utvisning i mange slike saker blir for strengt. Særlig gjelder det saker der utvisningen innebærer at utlendingen skilles fra familien her i landet, eller må rive opp barn fra skole og nærmiljø."

  Om denne setningen er riktig gjengitt i aftenposten så er det kanskje det viktigst som har skjedde i flere år når det gjelder UDI/UNE, Utsagn må være baserte på hvordan lovverket har vært praktiserte frem til nå, det er en innrømmelsen av at mange utvisninger som alt er gjennomført har vært for streng i forhold til lovovertredelsen!!. Og at med dagens sanksjonsmuligheter så blir det nok flere som blir utvist når UDI sjøl mener at å bøtelegger hadde vært mere riktig.
  Derfor bør regjeringen og stortinget stoppe øyeblikkelig alle saker som kan blir berørt av en evt. kommende regelverksendring, og saker hvor noen er utvist også burde kunne revurderes mot nye regelverksendringer.

  SvarSlett
 6. De gjør dette bare fordi det ble plutselig klart til Direktoratet at det var faktiskt Direktoratet som bryter loven ved å utvise arbeidsinnvandrer. Bare få uker etter jeg advarslet UDI om lovbruddet, foreslår deres advokater dette. En velkomne utfordring, men erstatning kreves for Laila og andre som ble ulovlig behandlet av UDI.

  http://files.rettferdighet.info/SOM.pdf

  SvarSlett

Setter stor pris på om du legger igjen en kommentar!
Ufine kommentarer vil bli slettet.